10/ 2017
Optoakustická analýza sloučenin a směsí...
Protože již dávno neexistuje něco nového, vykrádá moderní věda systematicky sto let staré patenty, přidělává k tomu displeje s mikroprocesorem, a patentuje to pak znova pod jiným jménem, většinou proto, že původní patent je již třeba století propadlý. Stařičké principy jsou ovšem geniální, protože tenkrát ještě měli skutečně vzdělaní lidé, a ne jen jako dnes ambiciozní teoretičtí pitomci s papíry na hlavu a permanentním kriminálním myšlením, opravdu originální nápady a dělali to s radostí. Taky tohle, pokud se to dá používat prakticky, je tak triviální, že některé v podstatě na kuchyňské lince zjištěné skutečnosti snad není možné ani patentovat, aby to nikdo nezcizil. Zde konkrétně testovaná metoda třeba umožňuje neuvěřitelně jednoduché porovnání normálu a vzorku. Nechápu, jak je možné, že to už dávno nikdo neobjevil, a podezírám chemickou veřejnost z toho, že to už jistě roky někdo používá, a živí ho to. Zdá se to neuvěřitelné, ale přitisknete třeba v garáži běžnými nástroji vyrobený snímač na lahev s tekutinou, a výstup zavedete do šumového analyzéru. Pokud máte vhodnou praxi, je možno empiricky porovnávat třeba vzorky vody a etylalkoholu se vzorky vody a etylalkoholu a metylalkoholu jen akusticky z reproduktoru...
Praktické použití:
- Běžná litrová lahev - případ metyl/ etyl- metoda přes sklo 4 mm - rozlišení přibližně 5 procent
Snímač v roztoku - 10 ml metylalkoholu přidaného do litru.
- "Fyzikání titrace" všeho druhu. Mnohdy lepší než voltametrie a pod metody, protože je to distanční....
- odhad cukru v krvi skrz kůži - zvýšení / snížení asi 10 procent / asi 6 na 7 milimol / jen snímačem na kůži bez extreního vzorku krve.
- cizí látky v pitné vodě / sůl, cukr, krásně reaguje ocet / rozlišení bez kontaktu s roztokem - kávová lžička na litr. Při kontaktu neuvěřitelně vyšší.
V provozu již více než rok, probíhá další zkoumání...
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě ?
https://is.muni.cz/el/1431/podzim2015/C7080/um/7_LA_Fotoakustika.pdf